Kjemper for likestilling på sjøen

I dag er kvinnedagen, dagen for likhet, solidaritet og fellesskap. I Norge er bare 1 av 10 som jobber på sjøen kvinner. Det vil Redningsselskapet sette lys på denne 8. mars.
— Som en samlet næring må vi jobbe for at både kvinner og menn skal se på maritim næring som et attraktivt karrierevalg. Dette krever endring, og den tiden er nå, skriver generalsekretær i Redningsselskapet Grete Herlofson i en pressemelding.
Kjønnsubalansen i næringen beskrives som en vesentlig utfordring av Redningsselskapet. Likestillingen har kommet altfor kort innenfor flere bransjer, blant annet i maritim næring, skriver de.
Det beste for hele samfunnet
«Mange lever med en oppfatning at Norges rikdom kom fra Ekofisk. At naturressurser alene har gjort Norge rikt. Det er et viktig faktum at modige politikere med familiepolitikk og likestilling som politiske verdier, brukte Norges første oljekroner til å investere i velferdsgoder som foreldrepermisjoner, barnehagetilbud og som parallelt vedtok lover som ga kvinner rett til selvbestemt abort.»
Det skriver Redningsselskapet.
De poengterer at dette bidro til at kvinner kunne delta i arbeidslivet på linje med menn, hvilket skapte Norges definitive rikdom.
«Ikke olja og naturressursene, men at hele befolkningen får tilgang til arbeidslivet, blir skattebetalere og kan bruke sine ressurser, kunnskap og kompetanse til det beste for hele samfunnet. »
Barrierer må brytes
Redningsselskapet skriver at maritim bransje er langt fra likestilt og det er en lang vei å gå før kvinner og menn er like naturlige som skippere, maskinister og navigatører.
For å komme dit må barrierer brytes både når det kommer til holdninger, kultur og verdier, skriver RS. Suksess er avhengig av å utnytte alle tilgjengelige talenter, hele befolkningen inkludert.
— Først og fremst skal jentene som står på barrieren for å gjøre maritim bransje mer attraktiv og tryggere ha ros. Dere har valgt en karriere i en næring som står for innovasjon, bærekraft og utvikling, skriver Herlofson.
Redningsselskapet gleder seg over den økte tilstedeværelsen av kvinner på sjøen med en økning på 100 prosent fra i fjor. Likevel er kun 8% av RS sine sjøansatte kvinner. De hasr vedtatt et mål om 20%, men står fremdeles ovenfor utfordringen med å skaffe tilstrekkelig med kvalifiserte kandidater.
RS poengterer at de ikke klare å nå sine mål i et vakuum, og er avhengige av et tett samarbeid med utdanningsinstitusjoner, politiske initiativer og bransjen som helhet.
«Sterke kvinner baner i dag vei for kommende generasjoner, og som næring må vi sørge for at veien de legger ut på er jevn og fri for hindringer. Likestilling er ikke bare et spørsmål om rettferdighet, det er nøkkelen til suksess.»
— Som en samlet næring må vi jobbe for at både kvinner og menn skal se på maritim næring som et attraktivt karrierevalg. Dette krever endring, og den tiden er nå, avslutter Herlofson.